Druhou adventní neděli můžete strávit v Národním technickém muzeu na akci Neděle s dalekohledem, která bude probíhat od 13 do 18 hodin. Na programu je přednáška, prohlídka expozice a pozorování dalekohledem z ,,nové observatoře na Letné“ - ze střechy muzea. Pokud máte zájem mít Prahu jako na dlani a vidět pražské panorama, přijďte do Národního technického muzea.

Součástí programu bude představení unikátní sbírky dalekohledů a astronomických přístrojů NTM. Dále proběhne pozorování z „nové pražské observatoře“ na Letné - místo je velmi atraktivní, nachází se na střeše hlavní budovy NTM (ϕ - 50,097159° s.š. ; λ - 14,424973° v.d.) nedaleko centra Prahy, pro veřejnost je neznámé a nedostupné.

Účast na programu po registraci verejnost@ntm.cz činí 60 Kč. Program je také přístupný pro návštěvníky muzea v rámci vstupného do muzea.

Časový program:

1. skupina:

13:00 – přednáška v kinosále
13:30 – prohlídka expozice
14:00 – pozorování na střeše nebo v učebně

 

2. skupina:

15:00 – přednáška v kinosále
15:30 – prohlídka expozice
16:00 – pozorování na střeše nebo v učebně

Kinosál

Přednáška Historické a moderní dalekohledy
Fascinující příběh stěžejního astronomického přístroje trvá přes 400 let. Začíná objevem dalekohledu v Holandsku roku 1608, pokračuje zavedením zrcadlových dalekohledů a použitím fotografie k astronomickému pozorování. Dnes probíhá na velkých aparaturách světových observatoří a dalekohledech na oběžné dráze Země.

Expozice astronomie

Prohlídka sbírky dalekohledů s nejstarším dalekohledem v ČR (F. Czadecky, kolem 1700), nejnovějším přírůstkem sbírky (reflektor ETX 152, 2010) a dalších astronomických přístrojů v čele s Bürgiho sextantem (Praha, kolem 1600). Ten používal po roce 1600 v Praze Johannes Kepler, nejslavnější zde žijící astronom. Kepler je autorem astronomického dalekohledu a zákonů pohybu planet.

Observatoř na střeše           

Pozorování Slunce a Venuše, v podvečer hvězdné oblohy 
K observaci bude použit reflektor Newtonova typu, 220 mm a další dalekohledy.

Pozorování pražského panoramatu
Významné stavby Prahy budou pozorovány refraktorem 80/910. Další pomůcka (stereoskop) poslouží k vytvoření plastického obrazu při pozorování Prahy.

Učebna NTM

Demonstrace optických jevů - Foucaultův a Ronkiho test a další.
Principy dalekohledů a pozorování s nimi.