Mezi milovníky historických fotografických technik snad nejoblíbenější proces. Oproti jiným podobným technikám je rychlý, spolehlivý, nenákladný, a výsledky jsou dost podobné platinotypii. Černobílý negativ se UV světlem kontaktně kopíruje na zcitlivěný papír, který se  jednoduchým procesem před tím ručně připraví. Jedná se o přímo kopírující proces - obraz vzniká již při kopírování, při dalším zpracování se již jen vypere a ustálí. Další popis je na webu NTM:

http://www.ntm.cz/historicke-fotograficke-techniky/cast-vi-proces-van-dyke

Po úvodním vysvětlení základů procesu si účastníci sami zcitliví papír pro kopírování. Po usušení na něj v kontaktním rámečku kopírují vlastní přinesený negativ. Vykopírovaný obraz se vyvolá ve vodě, ustálí slabým ustalovačem, vypere a usuší. Obrázky mají příjemnou hnědou tonalitu, jsou trvanlivé a nekroutí se.

 

Bude vítané, když si účastníci přinesou vlastní negativy – černobílé, do formátu 13 x 18 cm, tvrdší gradace (asi takové, jaké by bylo při normálním pozitivním procesu třeba zvětšovat na měkký papír). Pokud nemáte vlastní negativy, vezměte s sebou digitální data svých oblíbených obrázků, vybereme nejvhodnější a vytiskneme na fólii (kvalita bude pro tyto účely přijatelná).  Vezměte si také pracovní oděv, skvrny od zcitlivovacího roztoku není možné ničím vyprat.

Sobota 25. 1. 2020, sraz v 9:25 ve služební vrátnici NTM (vchod ze suterénu vlevo od hlavního vchodu). Celkem 6 účastníků, pracuje se ve dvojicích. Konec v 16:30 -  17 hodin, asi 45 minut přestávka na oběd.

Vede Tomáš Štanzel.

 Cena tvůrčí dílny je 700 Kč,  

přihlášení na: photoworkshop@ntm.cz, údaje pro platbu zašleme.