Při příležitosti šedesátého výročí zahájení televizního vysílání připravilo Národní technické muzeum ve spolupráci s Českou televizí výstavu, která mapuje vývoj televizní techniky, a to jak vysílací tak přijímací.

Výstava představí šedesátiletý vývoj televizního vysílání u nás ve dvou rovinách.

V první řadě seznámí návštěvníka s vývojem televizní techniky. Vystavena jsou unikátní zařízení z počátků televizace jako například dvě televizní aparatury významného českého propagátora televize a vizionáře dr. Jaroslava Šafránka z let 1935 a 1939. První moderní televizní aparatura z tanvaldského Vojenského technického ústavu, která byla předvedena na prestižní mezinárodní výstavě rozhlasu v Praze roku 1948. Dále prototyp prvního československého televizního přijímače TESLA 4001A z roku 1952 nebo jedinečné odbavovací pracoviště z nejstaršího televizního vysílače na Petřínské rozhledně z roku 1953, které bylo zrestaurováno za přispění Českých radiokomunikací. Zajímavostí je i první televizní záznamový stroj, MARCONI Telerecording z roku 1957, v němž se televizní obraz zaznamenával na film. Počáteční éru barevného vysílání dokumentuje první československý barevný televizor TESLA 4401A Color. Představena je studiová technika – televizní kamery, obrazové a zvukové režijní pracoviště a záznamové stroje z let 1953 až 2005. Návštěvníci tak mají možnost nahlédnout do zákulisí technické přípravy televizního vysílání.

Druhou linkou výstavy je vývoj domácích televizních zařízení. Nejstarším vystaveným přístrojem je mechanicko-optický přijímač s Nipkowovým kotoučem z roku 1934 pro příjem německé televize. Pro porovnání jsou vedle sebe představeny televizory československé, americké a sovětské výroby. Televizory stolní i přenosné, černobílé i barevné. Návštěvníci tak mají možnost zavzpomínat a najít zde televizor svého dětství.

Výstavu studiové a domácí techniky doplňuje také dokumentace vývoje snímacích elektronek, obrazovek a mikrofonů, ale i základní přehled obrazových záznamových zařízení. Vedle zmíněného Telerecordingu jsou vystaveny stroje se záznamem na magnetický pás – Ampex, U-Matic a Beta. Opomenuty nejsou ani přístroje techniky pro domácí užití, jako cívkový videomagnetofon SONY, přehrávač gramovizních desek RCA nebo legendární československé video AVEX. Celkem je na výstavě prezentováno na 150 sbírkových předmětů.